De Westkust van Perth tot en met Broome - Reisverslag uit Broome, Australië van Rob en Jolien Rozenboom Wilbrink - WaarBenJij.nu De Westkust van Perth tot en met Broome - Reisverslag uit Broome, Australië van Rob en Jolien Rozenboom Wilbrink - WaarBenJij.nu

De Westkust van Perth tot en met Broome

Door: Rob

Blijf op de hoogte en volg Rob en Jolien

29 April 2008 | Australië, Broome

De tour is begonnen! Sterker nog, we zijn al halverwege!! Na in 10 dagen van Perth naar Broome te zijn gecrosst heb ik nu 2 dagen rust in Broome voordat we voor de resterende 9 dagen van de tour naar Darwin vertrekken.

De eerste dag werden we dus opgehaald, in de bussen gestopt en vertrokken richting het noorden. Na het verplichte voorstelrondje en de nodige kilometers kwamen we aan in Nambung National Park (NP) Hier staan de beroemde Pinnacles. Hier hebben we een korte wandeling gemaakt en de vele leemstenen bekeken. Als jullie op de foto kunnen zien lijkt het wel of Obelix een vesting in Australië had geopend. Daarna zijn we doorgegaan naar een Wildlife Park waar een Brian de enige persoon is die de bedreigde Western Carpet Python kweekt en in het wild uitzet. Hier mochten we wat slangen vasthouden en vertelde hij wat aanvullende informatie.

De volgende dag hebben we Kalbarri NP bekeken en een tocht gemaakt door Z-Bend Gorge en de lookouts bekeken bij Natures Window. Kalbarri NP bestaat uit een aantal Gorges die zich vertakken naar kloven, voor de minder welbespraakten onder ons. We reden daarna door richting Monkey Mia waar we nog een Aboriginal Walk hebben gedaan om de volgende morgen vroeg op staan om de dolfijnen op Monkey Mia te voeren. Uiteraard werd ik uitgekozen om een dolfijn een vis te geven en met een duidelijke knipoog van goedkeuring nam de dolfijn het presentje aan. De dolfijnen op Monkey Mia zijn wereldberoemd en veel van wat we weten over dolfijnen komt hiervandaan. Na het ontbijt reden we door naar Shell Beach, een strand van schelpen en de Stromatolieten. Dit was het eerste leven op aarde, 3500 miljoen jaar geleden en zij waren verantwoordelijk voor het ontstaan van zuurstof in de atmosfeer. Een stukje verderop kwamen we nog een Thorny Devil tegen die welwillende was om te poseren voor de vele camera's.

De vierde dag van de tour bracht ons in Coral Bay waar we gezwommen hebben met Manta Rays. Deze gracieuze roggen kunnen makkelijk vier meter breed worden en ons exemplaar mat een meter of 2,5. Het is een schitterende ervaring om met zo'n dier te kunnen zwemmen. Het zijn net onderwatervogels die onderwater in slow-motion vliegen. Ze kunnen zelfs ondersteboven zwemmen! Vervolgens hadden we een lunch bij een Turtle Sanctuary, waar we gezelschap kregen van een 4 meter lange Tigershark, het gevaarlijke soort zeg maar. Na nog wat gesnorkeld te hebben met twee reef sharks was het tijd terug te gaan naar de bus en verder te gaan naar Exmouth. Hier lagen namelijk de walvishaaien te wachten.

Met een groep van een mannetje of 6 zijn we de volgende dag vertrokken om met de walvishaaien te gaan zwemmen. Dit is de grootste vis in de zee en dit is een van de weinige plekken waar ze ieder jaar steevast terugkomen. De groten kunnen 18 meter lang worden maar in het Ningaloo Reef komen ze niet boven de 10 meter en vaak zijn ze tussen de 3 en de 8 meter lang. Om 10 uur ging het vliegtuig de lucht in om deze giganten te spotten en om 10:15 was de eerste gesignaleerd. We konden gelijk het water in en wat er op ons af kwam was een van de mooiste dingen die ik ooit heb gezien. Het was nog maar een 'baby' van 2,5 meter maar een wat een schitterend gezicht! Hierna hebben we behoorlijk wat uurtjes gewacht op de volgende. Uiteindelijk was er een ander gespot en konden we het water in met een exemplaar dat twee keer zo groot was. Ruim 4,5 meter lang. Hier hebben we twee keer mee gesnorkeld en beide keren was ik de enige die slim genoeg was om het dier voorbij te laten gaan en hem daarna bij te halen en daardoor de enige die aan de linkerkant van hem zwom terwijl de anderen met z'n achten aan de rechterkant van hem zaten. Ik heb daardoor redelijk goede foto's kunnen maken! Dit was echt een onvergetelijke ervaring!

De dag hierna was voornamelijk een reisdag om in Karinjini NP te komen. Hiet hebben we twee nachten in swags (soort slaapzak met matras erin) geslapen onder de sterren en de verschillende kloven bekeken, veel geklommen en gezwommen. Tijdens een van de tochten heb ik persoonlijk een 2,5 meter lange python die op een halve meter van mij lag volkomen genegeerd om vervolgens van de dame achter mij te horen dat er een slang lag waar ik mij hand had neergelegd. Gelukkig was het een passieve slang! Het Karinjini NP was schitterend zoals de foto's wel laten zien!

Na het park was het eigenlijk wel over met de trip naar Broome en waren het voornamelijk reisdagen. We hebben nog wel aardappels in het zwembad geschild en de lelijkste stad van Australie gezien (Port Hedland). Eenmaal aangekomen in Broome hebben ik nog een kameelritje gemaakt op Cable beach tijdens zonsondergang. Nu is het voornamelijk een kwestie van wat rusten en mij klaar maken voor de 9 dagen naar Darwin!

• 29 April 2008 - 07:51

Jorieke:

Gaaf die foto's zeg! Veel plezier nog de laatste weekjes en tot snel!
    x Jorieke

• 29 April 2008 - 08:57

Jolien:

Heey lieverd,

Wat geweldig zeg!!! Ik krijg er helemaal een warm gevoel van, ik wil ook!!!!! Je had nog niks over die haaien gezegd trouwens;) Ook super cool! Maar goed ik mag niet klagen want over 2 jaar doen we de tour nog een keertje maar dan met z'n 2en, inclusief walvishaaien, kamelen, alice springs en de ayers rock natuurlijk!!!! Geniet nog maar even boef want dat heb je verdient na dat harde ploeteren in Melbourne!! Tot snel

kus Jolien

• 29 April 2008 - 15:52

Arie En Nel:

het ziet er allemaal weer fantastisch uit en je bent toch wel een bofkont om dit allemaal mee te kunnen maken. Die zonsondergang slaat helemaal alles. Groetjes

• 02 Mei 2008 - 09:59

Marion:

Hi broeflief,

Daar zit ik dan met mijn goede gedrag te ploeteren op werk. Ben vandaag helemaal alleen, iedereen is verder vrij... Oftewel geniet er nog maar even van want voordat je het weet ben je ook weer aan het werk in dit kouwe kikkerlandje!

XXX je zus

• 02 Mei 2008 - 14:55

Ruud:

Kicke zeg... ik ben onder de indruk en lichtjes jaloers. Tot snel gappie.

• 04 Mei 2008 - 17:51

Jolien:

Heey boef,

Fijn dat je even gesmst hebt vannacht! Maar ik snapte alleen niet of je nu ook daadwerkelijk krokodillen hebt gezien of niet... Nog maar 12 dagen en dan ben je alweer thuis!

Liefs Jolien