Trip to Tazzie
Door: Jolien en Rob
Blijf op de hoogte en volg Rob en Jolien
31 Oktober 2007 | Australië, Hobart
Maandagochtend vroeg, zo vroeg dat de vogeltjes nog sliepen, namen we de taxi naar het vliegveld. We vlogen met JetStar in een uurtje naar Hobart. Hobart is de hoofdstad van Tasmanie. We werden opgehaald van het vliegveld door de tourbus maar tot die tijd hebben wij ons vermaakt met de ‘Tasmanian Sniffer Dog’. Een beagle die op de lopende band alle tassen onderzoekt op verboden goederen. Daar verstaan ze hier voornamelijk fruit onder!! Mijn voorraadje pillen was dus veilig. De eerst excursie ging richting Port Arthur. Dit was een voormalige strafkolonie van de Britten. Vroeger stuurde ze alle hangjongeren richting Noord-Amerika. Dit raakte zij echter kwijt toen Amerika zelfstandig werd. Ze stuurden mensen (waaronder Captain Koek compleet met houten been en papegaai op zijn schouders) eropuit om nieuwe plekken te vinden waar de criminelen heen konden. Laatst genoemde ‘ontdekte’ Australië waar de boefjes heen konden. Port Arthur werd echter de plek waar de ergste van de ergste kwamen. Hier moesten ze veel dwangarbeid verrichten en werd getracht hen te heropvoeden, wat overigens hopeloos mislukte. Nu is het dé toeristenattractie van Tasmanië. Bijna alle gebouwen zijn incompleet door een brand. Vroeger was het waarschijnlijk de meest verschrikkelijke plek op aarde, nu hangt er een soort serene rust. Aan het eind van de dag waren Jolien en ik doodop door de drukke dag. We hebben dus maar ingecheckt in het hostel. Daar bleken we (als grote verrassing) een double room te hebben. Wel fijn, wat privacy. We hebben in de haven bij Mures gegeten. Een grote zaak met een vishandel met allemaal verse producten, caferatia met dezelfde spullen en een topklasse restaurant op de eerste verdieping. Een groot succes wat op onze laatste dag herhaald werd. Heerlijk!!
De volgende dag gingen we naar Mt Field. Dit was een van de eerste nationale parken in Australië. Eerst gingen we naar Mt Nelson voor een schitterend uitzicht over Hobart. Normaal gesproken zouden we naar Mt Wellington gaan maar omdat daar de wolken nog aan vast zatten, het er waarschijnlijk vroor en we een Nederlands meisje in T-shirt en korte broek bij ons hadden die dat waarschijnlijk niet zou overleven gingen we naar een lagere berg. Overigens hadden we van ons best naar die andere berg gemogen want dat grietje was op z’n zachtst gezegd geen aanwinst voor Nederland, Australië of ieder ander land. Enfin, de volgende stop was het National Park Mt Field. Hier hebben we een tweetal wandelingen gemaakt, één met vergelijkbare omstandigheden als op Mt Wellington. Helaas had ons landgenootje wat meer bedekkende kleding weten te ritselen. De tweede wandeling was door het regenwoud. Bij een regenwoud denken de meesten waarschijnlijk aan Afrika maar op Tasmanië zijn ze er ook. Dit is alleen de koudweer versie ervan. Hier vind je ook de op een na hoogste bomen ter wereld. De hoogste staan in Amerika (die Rob ook al gezien heeft) en de zilveren plak gaat dus naar Mt Field. Deze bomen zijn echt gigantisch en sommigen hebben zelfs Abel Tasman aan land zien komen. Ware het niet dat bomen geen ogen hebben en Tasman 100 kilometer oostelijker zijn bootje liet aanmeren. Ze zijn in ieder geval oud. In het park liepen ook wilde wallabies en we hebben dan ook ons best gedaan deze te spotten. Aan het einde van de wandeling kwamen we bij Russell Falls. Dit is de op een na hoogste waterval van Tasmanië en is erg spectaculair. Deze wandeling duurde ongeveer een uur en na 59 minuten werd ons geduld dan toch beloond. Aan het eind van het bos, achter de laatste boom zat een wilde wallaby verscholen. We konden tot op 3 meter komen tot dat hij/zij wegsprong. Daarna gingen we door naar ‘Something Wild’ Sanctuary. Hier hadden ze de traditionele Australische dieren inclusief een wilde platypus. Echter dit vreemde wezen heeft geen zin om zich aan ons te laten zien. Niet hier en niet in de dierentuin. Onze favoriet is echter de wombat. Dit schattige diertje houdt (tot een bepaalde leeftijd) erg van menselijk contact en wil constant aandacht. Aaien mag (moet bijna) en je ziet het diertje genieten (zie foto’s) Een zieliger verhaal is echter de Tasmaanse Duivel. Dit dier wordt bedreigd door een zeer besmettelijk kankergezwel in hun gezicht. Ieder dier dat het krijgt gaat er dood aan. De populatie in het wild halveert ieder jaar en er is niets aan te doen. De ergste voorspelling is dat alle dieren in het wild over 5 jaar zijn uitgestorven. Erg sneu aangezien dit dier nergens anders te vinden is. Die avond hebben we wat uitgebreider gegeten in een echt restaurant en zijn we wederom op tijd naar bed gegaan. (Moe als we waren…)
Op de laatste dag stond Wineglass Bay op het programma. Een lange heenreis was de dag meer dan waard. Een zware klim naar boven resulteerde in een van mooiste uitzichten die wij ooit hebben gezien. Na de nodige foto’s hebben wij de reis naar beneden aanvaart om op het strand zelf aan te komen. Daar hebben we onze lunchpakketten aangebroken, even gelegen en vooral genoten van het uitzicht. Daarna konden we weer naar boven. Dat viel echter lang niet mee. Eigenlijk zouden ze beneden sherpa’s moeten aanbieden want die klim (ondanks de traptreden) is niet makkelijk. Ondanks de intensiteit van de klim werden we toch met regelmaat ingehaald door ouders met kinderen, bejaarden en invaliden. Met de nodige moeite kwamen we echter toch boven en eenmaal beneden werden we opgewacht door een nieuwsgierige wallaby. Voor 5 dollar wilde zij wel op de foto en dus heb ik nu een nieuwe achtergrond op mijn mobiel. Op de terugweg zijn we nog gestopt bij Kate’s Berry Farm. Kate verbouwt allerlei soorten fruit en maakt haar eigen ijs, jam, sauzen en dergelijken. Het ijs was fantastisch en omdat we niet konden kiezen hebben we alle smaken maar geprobeerd. Na een lange terugreis hebben we wederom bij Mures gegeten en zijn we op tijd naar bed gegaan. De volgende dag hadden we de vlucht terug om 11:10 dus konden we enigzins uitslapen. Inmiddels zijn we allebei weer aan het werk en kijken we erg uit naar onze volgende trip, waar deze ook heen zal gaan….
03 November 2007 - 07:22
Frans En José:
Hallo globetrotters, een geweldige ervaring rijker zo te lezen, hoewel van dat ijs kunnen we toch niet geloven, daarvoor moet je toch echt naar Suderwick. We bellen nog wel. Groeten uit Ulft. -
03 November 2007 - 10:33
Youri:
He gaaf man~!lache foto's!!Mooi verhaal weer!Nee, laat Jos en mij de Jaarbeurs maar weer runnen....... -
03 November 2007 - 11:10
Arie En Nel:
Jullie kunnen wel reisverslaggevers worden. Mooi verhaal met natuur en leuke ervaringen. Wij zijn blij dat het met de gezondheid verder geod gaat. Pak jullie rust en veder gewoon genieten.
Maken een aparte mail -
03 November 2007 - 11:53
Job:
Doen jullie weer goed!! En ja laat youri en jos de jaarbeurs maar runnen. Youri hebben ze daar trouwens al adsl?? Moet je anders ff contact met Tele2 opnemen :)
Rob En Jo nog heel veel plezier.
Kusjes -
03 November 2007 - 17:45
Martijn En Marion:
Wow wat een mooie verhalen en die foto van Wine glass bay, die moet je echt laten uitvergroten, geweldig!
Marion en Martijn
Ps wij stappen trouwens dinsdag op het vliegtuig en weten niet of we vaak internet kunnen checken maar doen ons best! -
04 November 2007 - 10:12
Jorieke:
Wauw! Leuke verhalen weer! Geniet nog maar lekker daar samen in Australie! Liefs Jorieke -
04 November 2007 - 19:11
Heidi:
Eey Rob!
Hoe is het daar downunder? Ik heb je gemist bij de feestjes in de Joffer. Kreeg van een van je feuten je site, dus je hebt ze echt goed opgevoed! Ik ga je verhalen maar eens lezen;) Ben zowieso jaloers..vette shizzle..! Oja, nog een nieuwtje..ben sinds een maandje burger van Deventer haha;)
Laterzzz
Kus Heidi -
04 November 2007 - 19:48
Linda:
Heeey robbie en jolien..
Geniet er van en er wordt aan jullie gedacht hier in Dter!! Zo te horen vermaken jullie je wel! Ik heb vrijdag Lin en lau nog mogen aanschouwen en ze zijn in zeer goede handen!
Liefs Linda -
05 November 2007 - 11:54
Tanja:
Ziet er erg goed uit!
Ik was een tjdje niet op de site geweest, dus heb een en ander gemist.
Allebei nog gefeliciteerd met verjaardag en jubileum! Nog veel plezier daar de aankomende tijd! De zomer gaat langzaam bij jullie beginnen, dus de strandfoto's zullen zo ook wel komen!
Ik ga me langzaam voorbereiden op alles wat er komen gaat, ben nu met verlof en zit dus met een enorme buik achter de PC..
Nog een paar weekjes....
Kus
Tanja -
06 November 2007 - 07:38
Opadepopa-oma:
mooi en interessant verslag van good old tasmania
prachtige foto-reeks. Jullie genieten
maar fijn hoor -kijken alweer uit naar het volgende nieuws.
We lezen dit alles alweer in ons nieuwe home dat nu bijna volledig is ingericht.
Bevalt ons prima
hartelijke groet en xxx -
06 November 2007 - 14:26
Lindy:
Wauwww. Cool, ik ben jaloers!!
Ik zie dat jullie vele mooie dingen zien.
Wat een geweldig mooi uitzicht bij Wineglassbay Wauw!! Mooi foto's
Leuk reisverslag ook!!
Geniet ervan!!
Liefs -
07 November 2007 - 15:28
Gonnie:
Jullie vermaken je prima zo te lezen, en te zien aan de geweldige foto's. Super!
Heel veel plezier nog!
Groetjes, x Gonnie -
08 November 2007 - 16:14
Anne:
Dag lieve mensen!!
Wat een fantastisch verhaal en foto's!! Geweldig! Jolientje, jolientje, jolientje! Je weet me ook altijd te overtreffen he! hahaha denk ik dat de uitzichten hier niet verkeerd zijn, kom jij aan met dit! Haha het ziet er allemaal ongelooflijk mooi uit, wat lijkt me dat gaaf om daar te zijn! Kan niet wachten de verhalen 'in real life' te horen! Geniet ervan!
Veel liefs en knuffels anne!! -
14 November 2007 - 09:21
Marleen :
He hallo,
Ik beneijd jullie heel erg!! De laatste loodjes beginnen nu heel erg zwaar te worden met afstuderen!! Ben er echt helemaal klaar mee en het is echt geen feest!
Leuk verhaal en ik zie dat jullie het goed hebben saampjes!! Geniet ervan!!!
Groetjes Marleen